5 tips die helpen bij het besparen van uw brandstofverbruik

5 tips die helpen bij het besparen van uw brandstofverbruik

Iedereen weet tegenwoordig dat we met z’n allen zouden moeten proberen het milieu te beschermen. Door zo min mogelijk met de auto op pad te gaan, draag je daar natuurlijk aan bij. Naast dat zo min mogelijk rijden met de auto beter is voor het milieu, is het ook goed voor je portemonnee. Hieronder volgen dan ook vijf tips om op jouw brandstofverbruik te besparen.

1 Schakel lekker door

Wanneer je wil besparen op je brandstofverbruik, is het belangrijk dat je ‘lekker doorschakelt’. Hiermee wordt bedoeld dat je de auto altijd snel in een hogere versnelling zet. Hiermee voorkom je dat de auto een hoog toerental heeft, en op die manier bespaar je weer benzine en dus brandstofverbruik. Lekker snel schakelen dus.

2 Rijd zo min mogelijk kleine stukjes

Het rijden van korte afstanden is erg slecht voor je brandstofverbruik. Bij rijden binnen de bebouwde kom moet je vaak veel remmen, om vervolgens weer op te trekken. Je rijdt op deze stukjes maar weinig een constante afstand. Bij dit remmen en optrekken verbruik je erg veel brandstof in vergelijking met het rijden van stukken met een constante snelheid, zoals op de snelweg bijvoorbeeld. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk te vermijden.

3 Pak de fiets of gebruik het openbaar vervoer

Deze tip is misschien wel het simpelst. Om heel eenvoudig te besparen op je verbruik van brandstof, zou je gewoon de auto kunnen laten staan. Dan verbruik je immers ook niets. Als je maar een korte afstand hoeft te overbruggen, pak dan eens de fiets! Dat is gratis en totaal niet belastend voor het milieu. Ook zijn sommige plekken, zoals bijvoorbeeld de binnenstad, veel makkelijker te bereiken met het openbaar vervoer dan met de auto. Als je ergens heen gaat, overweeg dan ook of het uit kan dat je met de auto gaat.

4 Houd je kilometers en verbruik bij

Als je je brandstofverbruik wil verbeteren, dan is het van belang dat je in eerste instantie je verbruik bijhoudt. Als je immers niet weet wat je eigen gemiddelde is, dan wordt het ook erg lastig om jezelf te verbeteren. Schrijf de kilometerstanden bijvoorbeeld elke keer dat je gaat tanken op. Ook zijn er elektronische middelen om je hierbij te helpen, zie de volgende tip.

5 Gebruik elektronische middelen om groener te rijden

Er bestaan tegenwoordig systemen die het brandstofverbruik en het rijgedrag van bestuurders bijhouden. Door deze uitkomsten te analyseren, kun je van jezelf leren en dus jezelf verbeteren. Zo kun je beter, zuiniger en veiliger gaan rijden. RitAssist is bijvoorbeeld zo’n systeem. Kijk voor meer informatie eens op de website.