Gasmetingen in zeecontainers

 

Besloten ruimten zoals leidingen, tanks en containers zijn een broeihaard voor diverse gassen. Voordat je dergelijke kunt betreden, is het aangewezen een gasmeting te doen.

De meetsonde of ‘stok’In besloten ruimten gebeuren gasmetingen met een gasmeetsonde, ook wel ‘stok’ genoemd. Deze stok is een onmisbaar element in de werkkist van de ‘meetbevoegde’.Een goede meetsonde is licht en gemakkelijk te hanteren. Hij is voldoende lang en eventueel uitschuifbaar. Meetsondes voor het meten van gassen in containers zijn wel (mechanische) zwaarder dan de gemiddelde meetsonde. Ook hun lengte is beperkt tot één meter. Deze meter is enkel verlengbaar tot twee meter en dit via een op te schroeven verlengstuk.

Snelstromend gasmengsel

Elke meetsonde is, bij de handgreep, voorzien van een reservoir. Hierin wordt het snelstromend gasmengsel uit de container opgevangen. Het voedt als het ware de gasmeter. Draagbare meters zijn daarbij ook voorzien van een elektrische pomp, die het proces enigszins versnelt. Het meten van gassen duurt echter sowieso enige tijd. Het gasmengsel moet immers de afstand naar het reservoir kunnen afleggen.

Gasmeting in zeecontainers

Het meten van gas in zeecontainers verdient extra voorzichtigheid. Vervelend is hier vooral de afwezigheid van meetopeningen. De zware deuren van ruim tweeënhalf vierkante meter kunnen bij opening echter wel aanzienlijke hoeveelheden gas vrijgeven.

Daarom gebeuren metingen in zeecontainers in twee fasen. Eerst wordt een roestvaste sonde het ruim ingestuurd, door de rubberen afsluitwand van de containerdeuren. Deze kan alvast een eerste lezing geven van de binnenatmosfeer.

Als deze meting toereikend en gunstig is, kan overgegaan worden tot het openen van de deuren. Nu kan, eventueel met behulp van het op te schroeven verlengstuk, ook tussen en onder de ladingen gemeten worden. Dit kan vooral behulpzaam zijn bij containers die opgedeeld zijn in ladingscompartimenten. Hier kan de ‘gegaste lading’ zich immers beperken tot specifieke compartimenten.

Ben je opzoek naar een zeecontainer kijk dan bij eens naar een  Balktrade Zeecontainer