Gasmetingen in zeecontainers

Besloten ruimten zoals leidingen, tanks en containers zijn een broeihaard voor diverse gassen. Voordat je dergelijke kunt betreden, is het aangewezen een gasmeting te doen.
Snelstromend gasmengsel
Elke meetsonde is, bij de handgreep, voorzien van een reservoir. Hierin wordt het snelstromend gasmengsel uit de container opgevangen. Het voedt als het ware de gasmeter. Draagbare meters zijn daarbij ook voorzien van een elektrische pomp, die het proces enigszins versnelt. Het meten van gassen duurt echter sowieso enige tijd. Het gasmengsel moet immers de afstand naar het reservoir kunnen afleggen.
Gasmeting in zeecontainers
Het meten van gas in zeecontainers verdient extra voorzichtigheid. Vervelend is hier vooral de afwezigheid van meetopeningen. De zware deuren van ruim tweeënhalf vierkante meter kunnen bij opening echter wel aanzienlijke hoeveelheden gas vrijgeven.
Daarom gebeuren metingen in zeecontainers in twee fasen. Eerst wordt een roestvaste sonde het ruim ingestuurd, door de rubberen afsluitwand van de containerdeuren. Deze kan alvast een eerste lezing geven van de binnenatmosfeer.
Als deze meting toereikend en gunstig is, kan overgegaan worden tot het openen van de deuren. Nu kan, eventueel met behulp van het op te schroeven verlengstuk, ook tussen en onder de ladingen gemeten worden. Dit kan vooral behulpzaam zijn bij containers die opgedeeld zijn in ladingscompartimenten. Hier kan de ‘gegaste lading’ zich immers beperken tot specifieke compartimenten.
Recente reacties