Goed onderhoud van je auto

Heb je een nieuwe auto gekocht? Dan wil je waarschijnlijk dat je auto in deze perfecte staat blijft. Daarom is goed onderhoud van je auto erg belangrijk. Ook kun je dure reparaties soms voorkomen door goed onderhoud te plegen. De meeste mensen weten wel dat ze hun auto af en toe eens goed moeten poetsen. Maar wat kun je hier nou nog meer allemaal zelf aan doen? Dat vertellen we je in deze blog!

Vloeistof

Een van de onderhoudswerkzaamheden die je makkelijk zelf kunt uitvoeren, is het controleren van je vloeistoffen. Controleer bijvoorbeeld maandelijks even het oliepeil, de koelvloeistof en de remvloeistof. De kosten van de gevolgen van een te laag oliepeil zijn immers ontzettend hoog. Je kunt je oliepeil het beste meten wanneer je 10 minuten hebt gereden. Zorg er ook altijd voor dat de auto op een vlakke ondergrond staat. Ga je een lange afstand rijden, bijvoorbeeld op vakantie? Ook dan is het verstandig om even je vloeistoffen te controleren.

Sterretjes in de ruit

Heb je een sterretje in je ruit? Rijd dan nooit gewoon door! Een sterretje is namelijk binnen de kortste keren een grote barst. Dit ziet er niet alleen lelijk uit, het is ook nog eens heel gevaarlijk. Een ruit met een barst erin springt namelijk veel sneller kapot. Bovendien is het maar een kleine moeite om een sterretje even te laten repareren.

Kleine beurt

Ook is het verstandig om je auto af en toe weg te brengen voor een kleine of een grote beurt. Bij je garage kun je vragen wanneer dit precies nodig is. De staat van je verlichting wordt nagekeken, evenals de remmen, de banden en je vloeistoffen. Bij een grote beurt wordt je auto op veel meer onderdelen nagekeken. Hierdoor kun je slijtage veel eerder ontdekken, wat je een hoop kosten kan besparen.

APK

Een APK wordt vaak verward met een kleine of een grote beurt. Een APK is echter heel wat anders, namelijk een jaarlijkse of tweejaarlijkse verplichte controle. Hierbij wordt de auto gecontroleerd op een aantal basispunten. Zo wordt er bepaald of je auto nog veilig genoeg is om de weg op te gaan. Een APK is heel belangrijk en verplicht, maar er wordt veel minder gecontroleerd dan bij bijvoorbeeld een grote beurt. Voor een APK kun je bijvoorbeeld terecht bij je Volkswagen dealership.

Bewust rijden

Bovendien is het goed om bewust te rijden. Als het buiten koud is, kun je de motor het beste even laten opwarmen en niet meteen hard gaan rijden. Ook is het beter om de auto uit te laten rollen in plaats van hard te remmen en om op tijd door te schakelen. Hier bespaar je ook nog eens brandstof mee! Houd ook rekening met het weer. Als het vriest kun je de auto het beste binnen zetten, of een autohoes gebruiken. Ook wanneer de zon heel fel is, kun je de autohoes over de auto plaatsen.

Goed luisteren

Tot slot is het belangrijk om goed te luisteren naar de auto. Als je vreemde geluiden hoort, kan dit betekenen dat er iets mis is. Hoor je een geluid wat je niet vertrouwt? Laat iemand dan even naar je auto kijken. Zo voorkom je namelijk dat de eventuele schade misschien nog groter wordt.