Het EUR.1 certificaat: voordelig handelen

Het invoeren en uitvoeren van goederen is in de Europese Unie met sommige landen makkelijker dan met andere landen. Dit komt doordat de Europese Unie met een aantal landen of gebieden vrijhandelsakkoorden heeft afgesloten. Dit maakt de in- en uitvoer van producten minder ingewikkeld en kan voor jou als exporteur voordelig uitpakken. Deze handelsovereenkomst kan er voor zorgen dat er lagere of zelfs geen invoerrechten betaald hoeven te worden. Dit stimuleert de handel tussen verschillende landen en scheelt een hoop op het gebied van papierwerk. Echter, is de ‘preferentiële oorsprong’ van de goederen bij deze handelsovereenkomsten altijd van belang.

 EUR.1 certificaat

Een EUR.1 certificaat wordt gebruikt om de oorsprong van goederen vast te kunnen leggen. Dit document is niet verplicht, maar het kan je een hoop voordeel opleveren. Je kan hiermee in de meeste gevallen namelijk voorkomen dat jij of je klant hoge invoerkosten moet betalen. Het document dient ervoor om korting of een vrijstelling te krijgen op invoerrechten bij invoer uit één van de landen waar de Europese Unie een handelsovereenkomst mee heeft. Bij het aanvragen van deze documenten is er bepaalde kennis en expertise nodig. Het kan daarom raadzaam om deze certificaten door een douane-expert te laten verzorgen.. Hiermee is de kans kleiner dat je zending vertraging oploopt en dus op tijd op de plaats van bestemming arriveert. Bovendien kan je op deze manier veel geld en tijd besparen en zorgen deze experts ook voor alle andere benodigde exportpapieren. Het is dus niet nodig dat je zelf kennis van of ervaring met EUR.1 certificaten hebt en verklein je de kans dat er iets misgaat met de documentatie en je een boete krijgt.

Aanvragen EUR.1 certificaat

Exportdocumenten, zoals het EUR.1 certificaat, kun je digitaal aanvragen. Je kan dit afgifteproces zelf beheren of overlaten aan derden. Vaak hebben deze externe partijen een gespecialiseerde afdeling Customs. Deze verzorgt dan de benodigde documenten. Zij weten precies welke documenten nodig zijn voor het transport naar een land buiten de Europese Unie en maken deze documenten voor je in orde. Wanneer je het EUR.1 certificaat toch zelf wilt regelen, kan je dit doen met een digitale applicatie van de Kamer van Koophandel,  Digitale Afgifte Exportdocumenten, ook wel DAE. Ook kan je de documenten zelf printen of deze laten printen en deze vervolgens per post aan de Kamer van Koophandel toesturen. Na afloop kun je door middel van een factuur betalen.