De impact van banden en wielen op je brandstofverbruik

De impact van banden en wielen op je brandstofverbruik

Je staat weer eens aan de pomp in je wekelijkse ritueel en je ziet de teller omhoog gaan. Als je boven de 50 liter komt lees de teller al bijna 85 euro af…dat doet pijn!
Met slim ontwerp van de auto, ontstaat er minder luchtweerstand, waardoor je zuiniger gaat rijden. Je kan minder hard optrekken en de auto laten uitrollen ipv (hard) te remmen.
Maar wat kan je zelf doen op het vlak van banden en wielen om zuiniger te rijden?

Zuinige banden?

Er zijn zogenaamde “brandstof besparende banden” op de markt. Deze banden bestaan al langer maar zijn nog niet zo lang beschikbaar voor consumenten. Nu consumenten ook steeds milieubewuster worden en naar hun portomonnee kijken, is de vraag naar zuinigere banden toegenomen.

Banden die brandstofbesparend zijn, zorgen er vooral voor dat de “rol weerstand” lager is. Dit is de kracht van de as in de richting waar je heen gaat en dat nodig is om de band te laten rollen. Hoe minder weerstand er is, hoe makkelijker de band blijft draaien, dus verbruik je minder. Er zijn claims van fabrikanten dat je hier tot wel 6% mee kan besparen. In de praktijk zijn er wisselende verhalen over te lezen. Op de officiele site van de Europese unie kun je meer lezen over dit onderwerp.

Velgen en bandenmaat?

Een grotere velg- en bandenmaat, geeft je auto meteen een ander aanzicht, maar het heeft ook een impact op de kwaliteiten van je auto. Zo is er bekend dat het een impact heeft op de snelheidsmeter. Een grotere band hoeft minder rond te gaan om dezelfde afstand af te leggen. Maar ook serieuzere zaken zoals impact op ABS en de veerweg. Het is dus belangrijk om je te laten adviseren door een velg- en bandenspecialist zoals Wheelpoint.nl bijvoorbeeld. Met betrekking tot het brandstofverbruik is het niet bekend of een grotere of kleinere band een impact heeft op het brandstofverbruik.

Bandenspanning?

Een belangrijke en vrij eenvoudige methode om zuiniger te rijden is om je bandenspanding op een goed niveau te houden. Controleer 1 keer per maand de bandenbespanning. Dit kan je bij vrijwel elk tank station doen. Plan dit in en probeer het niet te doen wanneer je haast heb om op tijd op een afspraak te gaan. De bandenbspanning staat vaak met een sticker in het portier van de bestuurder en anders in het boekje of door te zoeken op internet. Controleer de spanning als de banden koud zijn en pomp ze niet te hard op, dan sluiten ze sneller.

Een goede video kan je hier vinden:

https://www.youtube.com/watch?v=VOfeQjNJkk0