Spotrepair: eindelijk van die deuk af!

Een deuk in de auto is een doorn in het oog. Heel veel Nederlanders rijden rond met kleine autoschades waar ze eigenlijk graag vanaf zouden willen. Het leek alleen een lange tijd een hopeloze situatie. Heb je een deuk zelf veroorzaakt of kun je geen dader aanwijzen, dan lopen de kosten flink op. Je betaalt fikse bedragen in de vorm van een verloren no-claimkorting of gewoon direct uit eigen portemonnee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat maar weinig mensen dit er voor over lijken te hebben.

Gelukkig is er de afgelopen jaren veel veranderd op het gebied van autoschadeherstel. Er zijn nieuwe aanbieders bijgekomen en de concurrentie zorgt voor scherpe prijzen en goede aanbiedingen. Als het om deuken gaat, dan is er nog één belangrijk verschil met vroeger: de opkomst van spotrepair.

Plaatselijk herstel van deuken en lakschade

Spotrepair is een specialisme gericht op kleine cosmetische schades als deuken en krassen. De materialen, apparatuur, techniek en opleiding van de monteur zijn erop gericht om een kleine schade zo snel en efficiënt mogelijk te verwijderen. Dit biedt vele voordelen ten opzichte van traditionele schadeherstellers. De belangrijkste twee redenen om voor spotrepair te kiezen zijn de snelheid van de reparatie en de prijs. Neem een lakschade auto. Vroeger moest een groot deel van de auto meerdere malen overgespoten worden om het herstel van een kleine deuk mogelijk te maken. Het uitdeuken van de auto was nog wel het kleinste bedrag op de rekening.

Nu gaat een gespecialiseerde monteur aan de slag met de deuk om vervolgens slechts één keer over te spuiten met sneldrogende lak. Hij doet dit enkel op de plaats waar de schade zat. Alles van het meten van de lakkleur tot aan de spuittechniek is erop ingericht om kleurverschil te voorkomen. Het resultaat is dat de schade volledig hersteld is en dat er tijd en materialen zijn bespaard.

Uitdeuken zonder spuiten

Daarnaast zijn er technieken ontwikkeld waarmee een monteur een deuk kan uitdeuken zonder lakschade te veroorzaken. Hoezo veroorzaken, vraag je jezelf af? Veel deuken gaan helemaal niet gepaard met lakschade. Vaak ontstaat deze pas als de deuk wordt ‘teruggeduwd’. Je betaalt dus eigenlijk voor een schade die ontstaat in het herstelproces. Speciaal hiervoor werd uitdeuken zonder spuiten ontwikkeld. Dit is een techniek waarbij de monteur een stuk preciezer te werk gaat en daardoor géén lakschade veroorzaakt. Voor een paar tientjes ben je van je deuk af!